İçeriğe atla
TÜM TÜRKİYE'YE ÜCRETSİZ KARGO!

Genel

Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır?

ile Sertan Karamollaoğlu 15 May 2024

Deniz, göl, gölet, akarsu ve havuzlarda yaşayan ve insanların bir şekilde faydasına olan, balık ve diğer deniz hayvanlarının çeşitli şekiller ile avlanması, toplanması ve üretilmesini balıkçılık olarak tanımlarız. Son dönemlerde artan ilgi ile birlikte amatör balıkçılık belgesi konusu da sık sık gündeme gelmektedir. Size özel olarak bu konu hakkında bir içerik hazırlamak istedik. 

Ticari kaygı duymadan tamamen spor ve eğlence amacıyla yapılan balıkçılığa Amatör Balıkçılık, besin gereksinimini karşılamak ve para kazanmak amacıyla yapılan balıkçılığa Ticari balıkçılık, yarışma amacıyla yapılan balıkçılığa ise Sportif Balıkçılık adı verilmektedir. Şimdi gelin hep birlikte amatör balıkçılık belgesi nasıl alınır konusuna ve diğer maddelere hızlıca göz atalım.

Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır?

Denizlerimizde ve iç sularımızdaki doğal yaşam alanlarının korunması, buralarda bulunan su ürünleri kaynaklarımızdan amatörce yararlanılması, sorumlu ve sürdürülebilir avcılık için amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasının sağlanması amacıyla, 22/3/1971 tarihli 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Su Ürünleri Yönetmeliği'nin 6ncı maddesi gereğince, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca, aşağıda belirtilen yasak, sınırlama ve yükümlülükler getirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu sirküler ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren iki yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince “Amatör Balıkçı Belgesi” verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.

Bir Amatör Balıkçı olta kullanabilir. Denizlerde ve iç sularda yapılan olmak üzere genellikle ikiye ayrılır. İç sulardaki balıkçı ile denizlerdeki amatör balıkçı birbirinden farklıdır. Madde ve yaptırımlarda değişiklik öngörmektedir. Amatör Balıkçı denizde en fazla 4 olta ve 6 iğne (çaparide değişir) kullanabilir. 7,5 metrenin altındaki tekneler genellikle amatör avcılık için kullanılan teknelerdir. Ruhsatı olmayan tekneleri Tarım Bakanlığı amatör tekne olarak kabul eder. Limanda da amatör tekneler grubunda işlem görür.

Amatör balıkçı avladığı balığı yer, ticari balıkçı avladığı balığı satar, sportif balıkçı ise avladığı balığı yemez, ölçümleri yapıldıktan sonra mutlaka uygun bir şekilde suya bırakır. Aynı zamanda sitemizde yer alan outdoor pantolon kategorisine de göz atmayı unutmayın!

Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır

Amatör Bir Balıkçı Yasaklara Uymazsa Ne Olur?

Eğer amatör balıkçılık kurallarına aykırı davranırsanız ve bu durum yetkililer tarafından tespit edilirse, bulunduğunuz bölgeye bağlı olarak balıkçılık ekipmanlarınıza ve hatta aracınıza el konulabilir. Ayrıca, geçerli mevzuat çerçevesinde idari bir para cezası ile cezalandırılmanız da söz konusu olabilir.

Yakalanmadınız diyelim; avlandığınız doğal yaşama vereceğiniz zarar sizin ve gelecek nesillerin orada bir daha avlanamamanıza, yasak bölge ve sınıra yakın yerlerde yapacağınız avlar da canınıza mal olabilir.

Amatör Balıkçılık Belgesi İçin Gereken Belgeler 

  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Bedeli yatırıldığına dair makbuz

Sağlık Raporunu Alın

Sağlık raporu, balıkçılık yapmanın sağlık açısından bir engel teşkil etmediğine dair bir belgedir. Bu nedenle, sağlık raporunu almak için sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekiyor. Sağlık kuruluşları, belgenin düzenlenmesi için gerekli sağlık kontrollerini yaparlar.

Bedeli Yatırın

Amatör Balıkçılık Belgesi için bir bedel ödenmesi gerekiyor. Bu bedeli ödemek için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün belirlediği bankaya yatırmanız gerekiyor. Yatırılan bedelin makbuzunu da belgelerinizle birlikte teslim edin.

Başvurunuzu Yapın

Belgelerinizi tamamladıktan sonra, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvuru yapmak üzere gidin. Orada verilen başvuru formunu doldurun ve hazırlamış olduğunuz belgeleri ilgili personele teslim edin.

Belgenizi Teslim Alın

Belgelerinizi teslim ettiğinizden ve bedeli yatırdığınızdan emin olduktan sonra, Amatör Balıkçılık Belgesini  almak için belirtilen süre içinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gitmeniz yeterli olacaktır.

Türkiye'de amatör balıkçılık faaliyetlerinde bulunmak isteyen bireylerin, yasal zorunluluk gereği Amatör Balıkçılık Belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Bu belgeyi elde etmek için, ilgili dökümanların hazırlanması, gerekli sağlık raporunun alınması, belge ücretinin ödenmesi ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerekli prosedürleri tamamlayıp belgenizi aldıktan sonra, amatör balıkçılık yapabilirsiniz. Amatör Balıkçılık Belgesi almadan balık avı yapmanın yasak olduğunu ve bu kurala uymayanların para cezası ile karşılaşabileceğini unutmamak önemlidir. Dolayısıyla, amatör balıkçılığa başlamak isteyenlerin ilk adımı bu belgeyi almak olmalıdır. 

Bu içeriğimizde sizlerle birlikte amatör balıkçı belgesi ile ilgili kısaca açıklama paylaşmaktayız. Özellikle bu tür alanlarla ilgilenenlerin mutlaka okuması ve takip etmesi gerekilen konulardan birisidir. Stafu Pro olarak her geçen gün sizleri bilgilendirmeye devam etmekteyiz. Bu içerikte genel olarak sportif balikçilik belgesi nasıl alınır konusuna değindik. Umarım faydalı bir içerik türü olmuştur.

Aynı zamanda sitemizde yer alan balıkçı şapkası kategorisine göz atmayı unutmayın!

Önceki Yazı
Sonraki Gönderi

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bu e-posta kaydedildi!

Görünümü satın alın

Seçim Yapın

Son Görüntülenen

Düzenle Seçeneği
Back In Stock Notification
this is just a warning
Giriş yapın