İçeriğe atla
TÜM TÜRKİYE'YE ÜCRETSİZ KARGO!

Genel

Nisan Ayında Hangi Balık Avlanır?

ile Nazım Ofluoğlu 02 May 2024

Nisan ayı, birçok balıkçı için heyecan verici bir dönemdir çünkü birçok balık türü için üreme mevsimi sona erer ve aktif beslenme davranışları başlar. Bu dönemde avlanabilecek balık türleri coğrafi konuma, su sıcaklığına ve yerel yasalara göre değişiklik gösterir. Sizler için nisan ayına özel olarak bir içerik hazırlamak istedik. Genel olarak Nisan ayında avlanabilecek bazı popüler balık türleri şunlardır:

Tatlı Su Balıkları:

  • Alabalık: Alabalık için ilkbahar, özellikle Nisan ayı, tatlı suların soğuk olması nedeniyle mükemmel bir av mevsimidir. Alabalıklar bu dönemde daha aktif hale gelir.
  • Sazan: Sazan balığı, özellikle hava ve su ısınmaya başladıkça aktifleşir. Nisan ayı, sazan avcılığı için iyi bir zamandır.
  • Tatlısu Levreği: Tatlısu levreği, ilkbaharın erken dönemlerinde, özellikle de Nisan ayında, kıyıya yakın alanlarda avlanabilir.

Deniz Balıkları:

  • Çupra ve Levrek: İlkbaharda, özellikle Nisan ayında, deniz çuprası ve levreği için iyi bir av mevsimidir. Bu dönemde, bu balıklar kıyıya yakın bölgelerde daha sık bulunur.
  • Lüfer: Nisan ayı, bazı bölgelerde lüfer avı için uygun zamanlardan biridir. Lüferin göç yolları ve beslenme alışkanlıkları, bu dönemde onları avlamayı mümkün kılar.
  • Mersin balığı: Ülkemizde ve dünya genelinde bilinçsiz avlanma ve nehir kirliliği gibi nedenlerle soyunun tehlike altında olduğu bilinen bir balık türüdür. Bu sebeple, Karadeniz'deki Su Ürünleri Enstitüsü tarafından çoğaltılarak denizlere salınmaktadır. Hem tatlı su hem de tuzlu su ortamlarında yaşayabilen bu balık türü, bazı türleriyle oldukça büyük boyutlara ulaşabilir ve uzun ömürlü olabilir. Mersin balığı, lezzeti ve ekonomik değeri yüksek olan bir balık olarak bilinir ve avlanması sıkı bir şekilde takip edilir.
  • Mercan balığı: Nisan ayında oldukça sık yakalanan bir balık türüdür ve ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bulunabilir. Boyutlarına bağlı olarak daha büyük olanları genellikle daha lezzetli kabul edilir ve bu balık türü genellikle buğulama, tavada veya pilaki olarak tüketilir.
  • Eşkina: Nisan ayında Marmara kıyılarında, mayıs ayında Karadeniz kıyılarında yaşayan eşkinalar bu bölgelerde sıklıkla tüketilir. Doğal olarak bulunan yerleşik bir balık türüdür ve genellikle göç etmez. Belirli bir bölgeyi benimser ve yaşamı boyunca genellikle bu alandan ayrılmaz. Alnından çıkan taş benzeri yapı nedeniyle halk arasında "Taş balığı" olarak da bilinir. Hatta bazı insanlar, gerçek taşların limonlu suda eritilip içilmesinin, böbrek taşlarının düşmesine neden olduğunu iddia etmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Genel olarak her av sürecinde dikkat edilmesi gerekilen durumlar mevcuttur. Bunların en önemli konularından birisi de yasal dönemlere dikkat etmektedir. Yasal olmayan zaman dilimlerinde avlanmak, canlılar için çok büyük bir problemdir. Şimdi gelin hep birlikte dikkat edilmesi gerekilen durumlara birlikte göz atalım.

Yasal Dönemler: Av mevsimleri ve yasaklar, balık popülasyonlarını korumak amacıyla belirlenir. Av yapmadan önce yerel yasakları ve kota sınırlamalarını kontrol edin.
Sürdürülebilir Avlanma: Aşırı avlanmanın önüne geçmek ve balık popülasyonlarının korunmasına yardımcı olmak için sürdürülebilir avlanma yöntemleri uygulayın.
Su Sıcaklığı ve Hava Koşulları: Nisan ayında hava ve su sıcaklıklarındaki değişiklikler, balıkların davranışlarını önemli ölçüde etkileyebilir. Avlanmadan önce bu faktörleri göz önünde bulundurun.

Burada kısaca dikkat etmeniz gerekilen maddeleri ekledik. Aynı zamanda sitemizde yer alan amatör balıkçılık belgesi konusuna da göz atmayı unutmayın!

Önceki Yazı
Sonraki Gönderi

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bu e-posta kaydedildi!

Görünümü satın alın

Seçim Yapın

Son Görüntülenen

Düzenle Seçeneği
Back In Stock Notification
this is just a warning
Giriş yapın